Masa za izravnavanje poda

Mase za izravnavanje podova služe za popunjavanje rupa i neravnina u podlozi kao i dovođenje poda na potrebnu visinu u odnosu na susjedne podove . Zovemo ih nivelir mase jer služe za zaglađivanje, ujednačavanje i niveliranje podloga za postavu različitih podova.

Prije upotrebe nivelir mase treba podlogu premazati predpremazom kako bi podloga dodatno očvrsnula i uspostavila se bolja veza između podloge i mase za izravnavanje.
Na tržištu postoji velik izbor masa za izravnavanje podova, a možemo ih podijeliti grubo na sljedeći način:

  1. mase za izravnavanje podova jednoslojno od min. 2mm do max. 10mm
  2. mase za izravnavanje podova sa slojem debljine od 2mm do 30mm
  3. mase za tankoslono poravnavanje brzosušeće od 0mm do 10mm
  4. reparaturne mase za poravnavanje i ispunjavanje rupa i dubokih neravnina do max. 50mm
  5. mase za izravnavanje drvenih podova max. do 10mm
  6. mase za vanjsko poravnavanje

Nakon izravnavanja podloge masom bilo bi dobro odzračiti valjkom ( jež istiskuje zaostali zrak ) kako bi masa bila što čvršća.
Predpremaz je veza između mase za izravnavanje podova i podloge kao i veza između ljepila i podloge.
Postoje predpremazi za upijajuće (beton, betonski estrih, gips) podloge i neupijajuće ( teraco, kamen, keramičke pločice ) podloge.

Masa za izrnavanje
Oznaka na vrećama mase za niveliranje

Mase za izranavanje podova imaju i različite črvstoće na pritisak i savijanje pa je potrebno za izrabrani pod upotrjebiti masu koja ima potrebnu čvrstoću i tražene karakteristike za taj pod.

Potrebna čvrstoća mase za niveliranje na tlak za parketne podove je 30 N/mm2 , a vlačna čvrstoća (čvrstoća na savijanje) 7 N/mm2.

Na svakoj vreći mase za izravnavanje (niveliranje) podova postoji oznaka C/F uz koje se nalazi broj koji označava veličinu sile nakon 28 dana koja je potrebna da bi masa počela pucati.
Preporuka za drvene podove je da koristite mase za izravnavanje koje imaju na vrećama oznake C30/F7,  jer su to čvrstoće mase koje mogu izdržati normalna naprezanja u drvenim podovima.
Prije izlijavnja mase, podlogu premažite sa prajmerom (za upojne ili neupojne podloge) već prema vrsti i potrebi podloge.

Veoma je važno da posao postavljanja nivelir mase povjerite licenciranom i registriranom parketaru koji poznaje pravila struke.