Tel: (051) 503-690, (051) 503-691
Fax: (051) 503-692

Parketi

Prije odluke o izboru podne obloge za Vaš dom bitno je upoznati se s proizvodom PARKET.

par2Prije postave parketa važno je proučiti upute o ispravnom skladištenju i polaganju parketa koje se nalaze na stranici SAVJETI.  Parket  je  obrađen sa  sve četiri  strane , sa dvije  strane je izrađen utor , a  sa druge dvije   pero.
Parket je izrađen od drveta to jest od prirodnog materijala i kao takav normalno je da postoje razlike u boji i strukturi godova na parketnim daščicama (diskoloracija).

Kako je parket izrađen od drva za njega vrijede zakonitosti standardnog bubrenja i utezanja kao prilagodbe na okolinu. To je potpuno prirodna pojava i ne može se izbjeći. S vremenom će se na vašem parketu uočiti tragovi uporabe (življenja), tada parket možete jednostavno prebrusiti te potom lakirati ili uljiti. Za izvođača odaberite parketare s registriranim obrtom koji Vam mogu garantirati kvalitetu izvedenih radova. Nikad ne postavljajte parket prije negoli vam parketar ispita vlažnost betonske podloge (vlaga betonske podloge ne smije biti veća od 2%).

Promjena boja – diskoloracija izraženija je kod: većih parketnih daščica, parketa intezivnijih boja, nižih klasa parketa unutar iste vrste drveta. Razvrstavanje kvalitete parketnih daščica obavlja se prema vrsti drva, dopustivim greškama u drvu i obradi, specifičnostima klasiranja prema primjenjenoj vrsti drva, specifičnim greškama vezanim za odabranu vrstu drva (bijel drva, pukotine, veličina i gustoća kvržica, usukanost žice, te ostale moguće greške koje ne utječu na čvrstoću i trajnost parketa).

VAŽNO  JE    ZNATI   !!!!!

Da  uzorci u  prodajnom salonu  kao i  oni u katalozima ( zbog  male izložene površine i  razlike boja  na  danjem svjetlu) obično ne  daju pravu sliku  parketa koju ćete imati  u svome domu.  Tek  kad postavite cjelokupnu  količinu parketa na  pod  i kad on “odstoji” neko vrijeme, boja drveta  će  zbog  svjetlosti i oksidacije poprimiti svoju pravu  nijansu. Također parket  na većoj površini u odnosu na  uzorak od cca 0,5 m2 u prodajnom salonu  ostavljaju drugačiji vizualni  dojam.

PRIMJER :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

savjet-za-kraj

covjek-parketi

Načini polaganja parketa

Opće karakteristike